Ljusplanering & Belysningsteknik


LJUSPLANERING & BELYSNINGSTEKNIKUtgivningsår
: 2013

Sidantal: 176
ISBN-nr: 47-10740-7
Smakprov: http://www.smakprov.se/smakprov.php?l=liber&isbn=9789147107407

Nu är det dags att sluta installera belysning med luxmetern som enda verktyg! Alla som planerar och installerar belysning har ett ansvar för att anläggningen ska uppfylla  arkitektoniska, visuella och tekniska krav. Boken ger dig som är arkitekt, elektriker, arbetsledare, elkonsult, inredare eller ljusdesigner förståelse för hur viktigt det är med god belysning där människan får vara i centrum. Det är nödvändigt att förstå sambandet mellan armaturens prestanda, hur den är placerad, rummets utformning, dagsljus och individens synförutsättningar innan man planerar en belysningsanläggning. Därför ägnas innehållet i hög grad till områden som ögat och seendet, färg, gestaltning, ljus, planering och teknik. I nya utgåva 2 behandlas LED-tekniken ingående.
Inledningen av boken handlar om hur vi påverkas av ljus och mörker och det som vi kallar synergonomi, det vill säga hur till exempel belysning och ljus kan påverka ögats förmåga. Därefter behandlas tekniska storheter, enheter och begrepp. Här förklaras bland annat begreppen belysningsstyrka, luminans och ljusflöde samt sambandet mellan armaturer och ljuskällor. Kapitlet som handlar om datorstödd ljusplanering lär på ett pedagogiskt sätt dig planeringsprogrammet DIALux (nedladdningsbart utan kostnad)där du steg för steg kan komma fram till ett förslag till ljusplanering i ett rum eller en lokal. I slutet av boken beskrivs lämplig planering av en stor mängd olika miljöer.

Till läroboken finns en övningsbok (47-11534-1) med frågeunderlag och ett stort antal praktiska övningar i ljusplanering samt DIALux.